Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Burgonyás kovászos kenyér recept

Burgonyás kovászos kenyér recept

Te is szeretsz otthon kenyeret és péksütiket sütni? Esetleg kipróbálnád, hogy milyen érzés a saját "süleményedet" enni?

Hoztam Neked egy kenyér receptet a kedvenc kenyérsütős könyvemből.

 

BURGONYÁS KOVÁSZOS KENYÉR

HOZZÁVALÓK:

250 gr fehér lisztből készült kovász

180 ml langyos víz

2 teáskanál olívaolaj

310 gr fehér kenyérliszt

1 teáskanál só

150 gr megtisztított, nyers krumpli  reszelve vagy héjában sült burgonya elmorzsolva

Kelesztőkosár 500gr- os kenyérhez

 

ELKÉSZÍTÉS:

1. Egy nagy tálban keverjük össze a kovász a vízzel, amíg teljesen elvegyülnek. Adjuk hozzá az olívaolajat is. Ez a nedves keverék.

2. Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a burgonyát. Tegyük félre. Ez a száraz keverék.

3. A száraz keveréket adjuk a nedves keverékhez.

4. Kézzel keverjük össze, amíg teljesen összeáll.

5. Fedjük le a kisebb keverőtállal, amelyben a száraz keverék volt, és hagyjuk pihenni 10 percig.

6. A 10 perc leteltével dagasszuk a tésztát.

7. Ismét fedjük le az edényt, és pihentessük újabb 10 percig.

8. Kétszer ismételjük meg a 6. és a 7. lépést, majd még egy szer a 6. lépést.

9. Fedjük le az edényt, és kelesszük a tésztát 1 órán át.

10. Szórjuk meg liszttel egy tiszta munkalapot. A tésztát borítsuk ki a munkalapra, és hintsük meg liszttel.

11. Formázzuk a tésztát korong, vagy ovális alakúra.

12. Jó alaposan hintsük meg liszttel a kelesztőkosár belsejét. A tésztát fektessük a kosárba.

13. Kelesszük nagyjából a duplájára, ehhez 3-6 órára lesz szükségünk.

14. A sütés előtt 20 perccel melegítsük fel a sütőt 240 fokra. ( Ha sütőkövet használunk, most tegyük be a sütőbe. Helyezzük a sütő aljába egy tepsit, hogy felforrósodjon. Készítsünk elő egy pohár vizet.)

15. Ha a tészta már duplájára növekedett, fordítsuk ki a kosárból az előkészített munkalapra.

16. Helyezzük be a kenyeret a sütőlappal az előmelegített sütőbe.

17. Süssük kb. 30 percig, vagy amíg aranybarna lesz.

18. Akkor készült el, ha a kenyér alját megütögetve kongó hangot hallunk.

19. Ha nincs kész, süssük még néhány percig, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá! :)

 

*Dagasztás*:

A tészta egyik oldalát húzzuk felfelé az edényben, majd nyomjuk bele a közepébe. Kissé fordítsuk el az edényt, és ismételjük meg a folyamatot egy másik darabbal a tésztából. Ismételjük meg további 8 alkalommal. Az egész folyamat nagyjából 10 másodperc, és a végén már érezhető, hogy a tészta kezd ruganyosabbá válni.

 

Forrás és recept:

Ammanuel Hadjiandreou: Hogyan süssünk kenyeret című könyv

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Recept
Az oldal tetejére